Categorieën
Joya

Mijn horizon verbreden op de sup. Tips en tricks!

Gisteren was het mijn dagje wel! Het nieuws zei dat het zeer warm werd. Dus ik zette mijn liefste snuit weer op bij mijn vrouwtje en baas. Het zwembadje is leuk, maar ik wilde vandaag op avontuur en mijn horizon verbreden.

Mijn mensenpuppy’s hadden allemaal ballen en waterspeeltjes in een tas gestopt. Handdoeken er in, koelbox en tent mee. Hé en daar gaat ook de tas mee met een sup! Oh yes, we gaan op avontuur!

Toen we aankwamen en de kofferbak openging, spong ik er uit en binnen 1 seconde lag ik het water. Wat een vrijheid! Samen met de mensenpuppy’s zwom ik heerlijk veel baantjes. Ondertussen probeerde mijn vrouwtje met al haar spierkracht de sup op te blazen. Dat duurde wel lang hoor, dus moest mijn baas met zijn spierkracht even helpen. (tip: een compressor is heel handig).

Lekker zwemmen

Na wat uurtjes ronddobberen, waren er uiteindelijk alleen nog honden met hun hondenbaasjes over op het strand. In overleg tussen de hondenbaasjes mochten we lekker vrij over het strand rennen. Er waren mensenbaasjes en honden die met de bal speelden. Ik kon het niet laten en wilde laten zien dat ik echt de snelste ben.

Inmiddels had ik vriendschap gesloten met een blonde labrador Coco. Coco had iets, wat ik niet bij me had en heel graag wilde. Ik sloot een deal. “Als ik jouw bal mag, dan mag jij mijn bot”. Coco stemde in! Dus ik ruilde mijn bot voor een bal en had leuk speelplezier! Lieve Oban toch blijf jij wel mijn allerbeste vriend hoor!

Op weg met de sup

Daarna was het tijd voor de sup. De mensenpuppy’s en mijn baas supten om en om een stukje. Blij zwom ik er achteraan. Wat leuk zeg! Waar gaan we heen? Wat gaan we doen? Inmiddels weet ik hoe het werkt. We hebben een jaar geleden getraind met deze plank en al een aantal kleine drijfmomentjes gehad.

Toen het rustig was, wilde mijn vrouwtje suppen met mij, maar ik moest eerst even rustig worden. Ik was te enthousiast geworden van de ballenspelletjes. Mijn vrouwtje riep me bij haar en ik begon flink op mijn bot te kauwen. In mijn ooghoek zag ik een ander hondenbaasje ook op een sup springen en het water op drijven.

Lekker kauwen op mijn bot!

Eenmaal klaar met kauwen, was ik rustig genoeg om focus en aandacht te hebben voor de sup. Omdat we nog niet ervaren zijn, drijven we gewoon langs de kant in ondiep water, waar mijn vrouwtje kan staan. Langzaam breiden we dit uit naar langere stukken. Het is echt een heel gaaf gevoel en je kunt op de plank heel ver kijken (naar zwanen en eenden).

Tips en tricks

Wil je net als ik, ook jouw horizon verbreden op de sup? Hierbij nog wat tips van mij:

  1. Maak van water je beste vriend. Ga lekker zwemmen!
  2. Laat je baasje een stabiele en brede beginners sup kiezen met voldoende grip.
  3. Zorg er voor dat je baasje kan suppen.
  4. Laat je baasje een speciale hondenmat of yogamat voor op de sup kopen en knip je nagels, zodat jullie nagels de sup niet beschadigen.
  5. Oefen thuis met de sup; gewoon in de woonkamer of buiten en leer nieuwe commando’s en aanwijzingen. (Commando’s “blijf” en “zit” onder de knie hebben, is handig). Vraag om lekkers als je dit goed doet.
  6. Pak je rust en kies een rustige omgeving om te oefenen in ondiep water. Drijf een beetje heen en weer. Paddel een beetje heen en weer. Suppen moet leuk zijn, doe alles rustig en dwing jezelf niet en laat je ook niet dwingen. Vraag om lekkers als je ontspannen op de plank zit.
  7. Leer dat je alleen van de sup mag springen op bijv. commando “vrij”. Vraag om lekkers als je dit goed doet.
  8. Veiligheid boven alles! Als je erop uit trekt, zorg dat jouw baasje en jij een zwemvest aanhebben!

Niet noodzakelijk maar wel handig:

Om te voorkomen dat je baasje al kapot is na het oppompen van de sup, is het handig om een compressor te hebben :). Alle energie kan jouw baasje dan stoppen in de begeleiding van jou.

Oefenen op de sup in de tuin

Door Joya

Hi, ik ben Joya. Het meest hou ik van spelen en knuffelen met mijn familie. Ik werk daarnaast een paar uurtjes als therapiehond in een logopedie en prikkeltherapie praktijk. Ik help kinderen met durven contact maken, duidelijk praten en weerbaarheid. Ik ben een hond met een missie en vertel er graag over!

Geef een reactie